Дарение от г-жа Катя Генова наследница на един от големите деятели и възрожденци на България – Никола Хаджиколев, 6 март 2024 г

На 6 март 2024 г в Олимпийски и образователен център на НСА бе направено дарение от г-жа Катя Генова и нейният син Иван Генов. Г-жа Генова е наследница на един от големите деятели и възрожденци на България, а имено Никола Хаджиколев.

Никола Хаджиколев е един от основоположниците на гимнастическото дружество в Пловдив „Тракийски юнак“. Дружеството се основава съвместно с генерал Петко Сирменов и Никола Хаджиколев през 1902 г. По време на балканската война, Хаджиколев е бил предводител на юнашката рота и пръв заместник на Луи Айер. Благодарение на неговият дневник днес имаме информация за дейността на дружеството и неговите членове. След направеното дарение НСА „Васил Левски“ вече притежава бюст на Никола Хаджиколев, който ще бъде част от експозицията на Олимпийският център в знак на достойните възрожденци поставили началото на телесната култура в България.

Г-жа Генова направи дарение и от своите родители Иван Генов, випуск 1946 и Здравка Колева 1947г., които са били от първи и втори випуск на Държавното висше училище за телесно възпитание, (днес НСА „Васил Левски“).

В знак на признателност към наследниците на Хаджиколев и семейство Генови пред студенти от Олимпийски клуб към НСА бе връчена грамота на г-жа Катя Генова за направеното дарение към Национална спортна академия „Васил Левски“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

English