40 сесия за млади участници и 10 сесия за учителина Националната олимпийска академия – БОК 2022 г.

С тържествена церемония в Старата Митрополия на Несебър бе дадено началото на 40-ата сесия за млади участници и 10-ата сесия за учители на Националната олимпийска академия (НОА) на БОК – 2022, която тази година преминава под надслова „Социално-културни изменения на съвременния спорт и мисията на Олимпизма“.
По традиция домакин на проявата от 9 до 12 юни е Водната учебно-спортна база на Национална спортна академия „Васил Левски“ – партньор на Олимпийския комитет от основаването на НОА преди 39 години.
Събитието бе открито официално от проф. Лозан Митев – директор на НОА, а проф. Кирил Андонов, помощник – ректор на НСА приветства всички участници от името на академичното ръководство. Приятната изненада на церемонията бяха първокурсничката във факултет „Педагогика“ на НСА – Василия Петрова, с изключителното си изпълнение на химна на Република България и няколкото поколения членове на олимпийски клубове, представили „Ода за спорта“ на Пиер дьо Кубертен.
От името на ръководството на БОК проф. Лозан Митев връчи специални благодарствени плакети за принос в развитието на Националната олимпийска академия и олимпийското движение на всички Олимпийските клубове от страната, на Олимпийския клуб „Васил Левски“ в Чикаго, представляван от Теофил Николов и на Олимпийския клуб в Босилеград в лицето на Желко Насев. За двойния си юбилей – 25 години в НОА на БОК и 75 години, отдадени на спорта почетен плакет получи проф. Атанас Георгиев.
Сребърната медалистка във вдигането на тежести от Олимпийските игри в Лондон 2012 г. Милка Манева, понастоящем преподавател по физическо възпитание и спорт в родния си Смолян е част от участниците във форума. Сред тях са още г-жа Ружка Генова – директор на Спортното училище в Пловдив, нейни колеги от спортните училища в Бургас и София, директорът на Професионалната гимназия по техника и мениджмънт в Ботевград Иван Николов, преподаватели от Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Техническия университет Варна, от Детския младежки център – Димитровград и др.
Специални гости на откриването бяха и участниците от Румъния, Сърбия, Малта и България в едноседмичното обучение в проект на НСА по Еразъм+ „ИКТ за организиране на виртуални научни конференции“ по линия на академичното сътрудничество.
Първият ден от работната програма на НОА предложи изключително интересни теми и дискусии, които вдигнаха градуса на емоции сред гости и участници. Презентацията на проф. Лозан Митев постави началото с темата за промените в спорта и двигателната култура в съвременното общество, предизвикващи изменения на социално-културната им мисия. Водещите спортни журналисти Георги Банов – в-к „24 часа“, Николай Кръстев – сп. „Спринт“ и Боряна Тончева – „Съркъл Медия“ разбуниха духовете и предизвикаха оживена дискусия по темата „Съдбата и бъдещето на олимпийското движение и олимпийските игри в променящия се свят“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

English