НСА и БОК организираха семинар за учители по физическо възпитание и спорт в област Смолян 11 май 2021

В съответствие със стратегията на НСА и БОК за развитие на по-пълноценно сътрудничество с учителите по физическо възпитание като важен фактор за разширяване на спортната култура в обществото и по-специално в образователната система, на 11 май 2021 г  се проведе работен семинар за учители по физическо възпитание и спорт в област Смолян.

 Проявата бе организирана по инициатива на Български Олимпийски комитет и община Чепеларе. Официални гости на семинара бяха генералният секретар на БОК г-н Белчо Горанов, кмета на община Чепеларе г-н Боран Хаджиев носител на наградата на МОК за принос в развитието на зимните спортове, началник РУО – Смолян г-жа Мария Семерджиева, както и областният експерт по физическото възпитание г-жа Т. Щерева.

Представителите на НСА бяха и лекторите на семинара: проф. Лозан Митев, доц. Корнелия Найденова, Ваня Йорданова – международен експерт. Студентите на Академията бяха представени от Рая Атанасова  IIри курс.

В семинара участваха 18 преподаватели по физическо възпитание и спорт в област Смолян, а между тях бе и сребърната медалистка от олимпийските игри в Лондон – Милка Манева.

Приветствие към участниците и организаторите поднесе госпожа Мария Семерджиева-началник РУО Смолян, в което тя изтъкна значимата роля на учителите по физическо възпитание като фактор за укрепване на възпитанието и организацията в училищата. Същевременно тя изрази своята подкрепа за сътрудничеството между институции в полза на квалификацията на преподавателите.

Генералния секретар на БОК  г-н Горанов представи предизвикателствата пред Олимпийското движение и предстоящите олимпийски игри в Токио 2021 и ЗОИ в Пекин 2022 г.  

Лекцията на проф. Лозан Митев акцентира върху връщането на децата в училищата и нуждата от колектив в училище за по-пълноценна работа насочена към изграждане на личността на детето. Презентацията на проф. Митев събуди интереса в учителите, което доведе и до ползотворни дискусии, учителите представиха трудностите си при работата с децата особено след излизане от пандемията и за пореден път акцентираха върху нуждата от промяна на образователната ни система с акцент връщане на учителят по физическо възпитание в начална училищна възраст.

Ваня Йорданова представи възможностите за съвместна работа между учители в областта на Олимпийското възпитание, в заключение на нашата среща доц. Корнелия Найденова, представи на учителите готов модел на Олимпийска програма в училище.

Специално внимание по време на семинара бе отделено върху сътрудничеството между НСА, БОК и учителите по физическо възпитание, както по въпросите за квалификацията, възможностите за съвместна работа между учителите и катедра ТФВ, участие във форумите на НСА и на Олимпийската академия и др. Особено внимание бе отделено на въпроса за решаването на основните проблеми пред училищното физическо възпитание в училище. В тази връзка учителите отново изразиха своята надежда, че НСА „Васил Левски“ ще отстоява принципно въпросите за подобряване на физическото възпитание за учениците от  първи до четвърти клас чрез връщането на специалисти учители.

Участниците в семинара заявиха, че такива семинари трябва да се организират ежегодно.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

English