Студентите от СИД „Олимпизъм и олимпийско движение“ се срещнаха с четирима от най-големите спортни журналисти на България​ 11.05.2022 г

 На 11.05.2022 г. в НСА „Васил Левски“ се проведе среща между студентите от СИД „Олимпизъм и олимпийско движение“ и четирима от големите спортни журналисти на България – г-н Пламен Вълков, ръководител на спорт в „Мач Телеграф“, г-н Георги Банов, редактор във вестник „24 Часа“, г-н Николай Кръстев, главен редактор на списание „Спринт“ и г-н Тодор Шабански, пресаташе на Български олимпийски комитет. Домакин на срещата беше проф. Лозан Митев, преподавател по „История на физическото възпитание и спорта“ в НСА и председател на общото събрание на Академията.  Темата на дискусията бе свързана с промените в програмата и новите предизвикателства на съвременните олимпийски игри.
        Дискусията по време на срещата се превърна в един искрен разговор между опитните журналисти, в който те изтъкнаха: големите трудности, пред които се изправят  спортистите участвайки в Олимпийски игри; промените, които са наложени от страна на ръководството на игрите, промените които променят облика на спорта. Сред въпросите на участниците в дискусията бяха свързани с отпадането на част от традиционните спортове от Олимпийската програма и последствията след това; промяната на правилата в отделните спортове, за да се повиши гледаемостта и зрелищността; както и навлизането на нови спортове в Олимпийското движение, които носят нова култура, като скейтборд и брейк денс.
Една от важните теми в дискусията бе свързан със силата на традициите в спорта, за ролята на Международния олимпийски комитет и търсенето на баланс между бързо навлизащото нови младежки спортове и старите традиционни спортове на олимпийските игри. Емоционалните разкази на журналистите отразяващи Олимпийските игри през последните десетилетия бе вдъхновяваща за студентите.
 
 
 
 
 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

English