ОТКРИВАНЕ НА на ОБРАЗОВАТЕЛЕН И ОЛИМПИЙСКИ ЦЕНТЪР в НСА „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ 12.12.2022 г.

ОТКРИВАНЕ НА на ОБРАЗОВАТЕЛЕН И ОЛИМПИЙСКИ ЦЕНТЪР в НСА „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“
 На 12 декември, с водосвет, в присъствието на цялото академично ръководство, министрите на образованието и науката проф. Сашо Пенов и на младежта и спорта Весела Лечева,бе официално открит новоизграденият Образователен и олимпийски център на Национална спортна академия „Васил Левски“.
  Инициаторът за създаването му – проф. Лозан Митев, ръководител на катедра „Мениджмънт и история на спорта“ към НСА и председател на Националната олимпийска академия, го определи като сбъдната мечта. Отправяйки благодарност към колегите от катедрите, предоставили експонати за музейната експозиция, към академичното ръководство и към всички, спомогнали за изграждането на центъра, проф. Митев посочи колко важно е обединението: „Силата на спорта се крие в съединението. Затова сме силни в спорта“, подчерта той.
 С пожелание за здраве и успешна дейност ректорът на НСА проф. Николай Изов подари икона на светите братя Кирил и Методий и предостави почетни награди, с които Академията е удостоявана през годините. Сред тях са Почетният знак на Президента, връчен по повод 80-ата годишнина на висшето ни училище, бронзова статуетка на богинята на победата Нике, отличие от Българския олимпийски комитет по случай 60-годишнината на НСА и др. „Убеден съм, че новият център ще спомогне ценностите на спорта и олимпийските идеали да достигнат до още по-голяма аудитория, да разпалят пламъка на знанието и любовта към спорта още по-силно“, заяви ректорът визирайки множеството ученици и студенти, присъстващи в залата.
 
 Лично дарение за музейната сбирка направи и министър Весела Лечева – спечелена от нея Световна купа по стрелба, придружена с архивна снимка от състезанието.„За мен е чест да даря една от четирите ми световни купи, защото тя е плод на усилията на успешно реализирани методики и научни достижения в световния спорт, без които не могат да се постигнат успехи. Благодаря на преподавателите и всички професионалисти, които работят за развитието на българския спорт“, сподели министър Лечева.
 Гостите разгледаха музейната експозиция, където е изложен Указът на цар Борис III, с който през 1942 г. Академията e основана като Държавно висше училище за телесно възпитание. Една от най-интересните реликви е първата Материална книга – от учебната 1942/43 г., запазена в напълно автентичен вид.
 
  източник: www.nsa.bg
 
 За повече информация следете Facebook страницата на Олимпийският център

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

English