Олимпийски Коледен празник в 55 СОУ „Петко Каравелов“ 19.12.2021

       Олимпийският Коледен празник в  55то средно училище „Петко Каравелов” е традиция. Тя започва през 2015та година по идея на талантливите и амбициозни колеги по Физическо Възпитание и Спорт.  Стремежът им да покажат най-доброто, на което са способни техните възпитаници, ги вдъхновява да запретнат ръкави и да положат основите на една дълголетна проява, която години наред ще просветлява децата. Те, децата, са в основата на нашата работа. Ние като преподаватели сме там именно заради тях – да ги вдъхновяваме, да им помагаме да развиват своите спортни качества, социални умения и да изграждаме техния волеви характер. Чрез Коледния празник ние се стремим изцяло към това – да изграждаме идните поколения, да обединяваме и подсилваме дружбата между съучениците и доверието между учителите и родителите. Друг основен фактор е нуждата и необходимостта на децата за изява.  Когато едно дете представи своите възможности, след усърдна подготовка с много труд, пред съучениците си и пред своите родители то се възпламенява и изпитва удовлетворение от добре свършената работа и положените усилия. Това им помага да израстват и също така ги мотивира да се стремят към най-добрата си възможна версия.
       VI-ят Коледен олимпийски празник се проведе на открито в Студентския парк в град София на 19ти декември 2021г. В него взеха участие възпитаниците от третите класове в нашето училище. Това бяха шест отбора – отбор Коледните Шампиони (3а клас), отбор Коледните Олимпийци (3б клас), отбор Олимпийските Джуджета (3в клас), отбор Коледни Венчета (3г клас), отбор Ярки Звезди (3д клас) и отбор Рудолф (3ж клас).
       Програмата включваше три сюжетни щафетни  игри  „Весела Коледа” , „Снежна топка” и „Украси елхата” ; гимнастически осморки, рецитал на стихотворение  и коледна песен. Гимнастическите осморки бяха задължителен компонент за участие в игрите. Всеки ученик, който искаше да вземе участие в VI-я Коледен Олимпийски празник трябваше да заслужи своето място в отбора на класа. В рамките на шест седмици децата трябваше да покрият 5 нормативни точки, за да се включат към селекцията за игрите. Трябваше да научат, освен осемте задължителни осморки, българско стихотворение или песен на тема Коледа или Рождество Христово. След успешно преодоляване на първите две изпитания на децата възложихме една творческа задача – изготвяне на проект. Това беше третото изпитание. Отново темата бе Коледа или Рождество Христово. Срокът за изготвяне на проекта беше една седмица. В него разбира се помогнаха и родителите на децата. С тези проекти ние целим две неща – приобщаване на родителите към нашата мисия и развиване на социални умения , преодолявайки притеснението за представяне на личния труд пред публика. В случая аудиторията, пред която те представяха своите проекти бяха техните съученици и класни ръководители. Като четвърта и пета точка ние поставихме човешките качества и спортните умения. Повече наблягаме на човешките качества за работа в екип, подкрепа на съотборниците, уважение към противника, към неговите умения и положени усилия и най-вече благородната изява за Честна Игра!
       На празника присъстваха директора на училището г-жа Таня Панчева, проф. Лозан Митев, гл. ас. Емилия Витанова, учители от Олимпийското Дружество и родителите на децата.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

English